Guangdong memulakan semula visa Macau bukan pelancongan, yang lain tidak lama lagi
Uncategorized

Guangdong memulakan semula visa Macau bukan pelancongan, yang lain tidak lama lagi

Pihak berkuasa di wilayah Guangdong, tanah besar China telah secara retrospektif mengesahkan bahawa mereka menyambung semula – pada 15 Julai – pengeluaran visa bukan berkaitan pelancongan, untuk perjalanan ke Macau yang berdekatan. Selebihnya wilayah di tanah besar China akan mengikutinya Data SDY dengan visa keluar untuk perjalanan ke Macau – untuk tujuan selain pelancongan – bermula pada 12 Ogos.

Demikian menurut kenyataan pihak berkuasa di Guangdong, yang memetik panduan daripada Majlis Negara China, dan didedahkan kepada umum pada Khamis.

Visa bukan berkaitan pelancongan ke Macau yang dikeluarkan oleh wilayah tanah besar China termasuk visa untuk perjalanan perniagaan atau untuk tujuan pengajian, atau untuk perjalanan yang berkaitan dengan urusan keluarga. Visa keluar untuk perjalanan pakej pakej, atau untuk perjalanan bebas di bawah Skim Lawatan Individu China, yang juga dikenali dengan akronimnya IVS, masih tidak dikeluarkan buat masa ini.

Kenyataan hari Khamis oleh pihak berkuasa Guangdong tidak merujuk kepada Keluaran SDY bila visa IVS atau visa pakej pelancongan ke Macau boleh disambung semula. Beberapa pembrokeran telah berkata dalam nota yang dikeluarkan awal minggu ini bahawa visa IVS boleh membuat kemunculan semula – mungkin secara berperingkat – pada satu ketika pada bulan Ogos atau pada bulan September.

Visa IVS telah digantung pada akhir Januari, sebagai sebahagian daripada langkah pembendungan Covid-19, dengan visa kumpulan pelancongan dijeda Pengeluaran SDY sekitar masa yang sama dengan visa IVS. Pemulangan visa IVS telah disebut oleh orang dalam industri sebagai elemen utama dalam pemulihan pasaran kasino Macau.

Pengumuman hari Khamis oleh pihak berkuasa Guangdong adalah langkah terbaharu dalam pelonggaran tambahan perjalanan antara wilayah Guangdong dan Macau.